Glidmedel: Ingredienser att se upp för

356

Det kommer hela tiden nya förbättrade formler för glidmedel men många föråldrade formler lever kvar. Det finns tre ingredienser i synnerhet som man ska akta sig för när man väljer glidmedel:

  • Nonoxynol-9: Denna preventivmedelsgel är inte tillräckligt koncentrerad för att faktiskt fungera och därtill orsakar den mikrosprickor i såväl vagina som anus. Preventivmedelsgels i allmänhet fungerar ej.
  • Paraben:  Detta konserveringsmedel är associerat med cancer och allergiska reaktioner.
  • Glycerin: Kan bidra till jästinfektioner samt orsaka allergiska reaktioner i vagina och rektum.

Man bör också se upp för glidmedel som innehåller lokalbedövningsmedel, så kallade “desensitizers”, som tex benzocaine eller lidocaine.

Dessa glidmedel är primärt framtagna för analsex och när man har analsex så är det av yttersta vikt att känseln fungerar så att man inte riskerar att skada sig. Upplever man analsex som obehagligt utan bedövning så bör man inte hålla på med analsex. Av samma anledning vill man ej heller ha bedövning i vaginan. Det enda vettiga användningsområdet för dessa lokalbedövningsmedel är inuti en kondom som skydd mot för tidig utlösning.

 

Vattenbaserade glidmedel

bästa glidmedelVattenbaserade glidmedel är billiga, enkla att skölja av och funkar utmärkt med alla sorters kondomer. För att tvätta bort glidmedlet så räcker det med att skölja i rikligt med vatten.

De utgör det bästa valet för vaginalt sex men är i tunnaste laget för analsex. Vattenbaserade glidmedel tenderar också att lukta och smaka illa på grund av de kemikalier som ingår.

Vidare fungerar de ej till sex i dusch eller badkar av självklara skäl. En annan nackdel är att de snabbt torkar ut då vatten både absorberas av huden och avdunstar. Kvar blir resterna av de övriga ingredienserna i glidmedlet. Ofta räcker det med att tillsätta lite vatten för att få igång glidet igen men ibland måste man även applicera mer glidmedel.

I traditionella vattenbaserade glidmedel så utgörs den gelformande vattenlösliga substansens normalt av glycerin eller cellulosa. Glycerin, konserveringsmedel och andra kemikalier lägger sig som en kletigt hinna när vattnet torkat bort och kan bidra till jästinfektioner i vagina.

Den nya generationens vattenbaserade glidmedelsformler innehåller dock naturliga hudfuktande ämnen såsom karragenan vilket eliminerar de kletiga resterna som det avdunstade vattnet lämnar efter sig. Karragenan har dessutom visat sig vara en potent blockerare av mänskligt papillomvirus in vitro.

Om du är ute efter ett vattenbaserat glidmedel så välj ett med karragenan eller motsvarande och utan glycerin, paraben, nonoxynol-9 och “desensitizers”.

Lämpat för: Främst vaginalt sex men fungerar även till alla andra typer av sex om än inte lika bra

Lämpligt sexleksaksmaterial att kombinera med: 100% silikon är bäst men funkar med samtliga material

Kompatibla kondomer: Alla typer

Vi rekommenderar och säljer följande vattenbaserade glidmedel:

 

 

Silikonbaserade glidmedel

Silikonbaserade glidmedel är tjockare än vattenbaserade glidmedel och torkar ej heller ut under samlaget. De absorberas ej av huden. De är också smak- och doftfria om inget har tillsatts till den grundläggande formeln. Ingrediensen som ger den rika och sammetslena känslan i silikonbaserade glidmedel är dimetikon. Ju mer dimetikon, desto högre kvalitet och desto högre pris på glidmedlet.

Den exakta formeln tenderar att vara patenterad och därför ej utskriven på förpackningen men det räcker med att kolla i vilken ordning ingredienserna listas för att få ett hum om mängden dimetikon. Ju större relativ mängd en viss ingrediens utgör, desto tidigare listas den.

Kvalitetsmärken listar alltid dimetikon först i innehållsförteckningen. De två övriga grundläggande ingredienserna i silikonbaserade glidmedel är dimethikonol och cyclomethikon. Alla tre ingredienserna är kemiskt inerta / hypallergena. Övriga tillsatser är oftast men inte nödvändigtvis av samma höga standard.

Nackdelen med silikonbaserade glidmedel är först och främst att de är svårare att tvätta bort än vattenbaserade glidmedel och vissa kvinnor rapporterar irritation i slemhinnorna om glidmedlet får sitta på för länge. Man måste använda både tvål och vatten för att få bort det från huden.

En annan nackdel är att de ej fungerar ihop med sexleksaker i silikon då de kan skada materialet. Var också noga med att inte spilla på möbler eller textilier som du är rädd om då det det kan impregnera materialet.

Lämpat för: Analsex, sex i dusch eller badkar, masturbering för män

Lämpligt sexleksaksmaterial att kombinera med: Glas, keramik (förglasad), rostfritt stål, aluminium, trä (behandlat), akryl

Kompatibla kondomer: Alla typer

Vi rekommenderar och säljer följande silikonbaserade glidmedel: Eros, Wet Platinum

 

Oljebaserade Glidmedel

Glid medelOljebaserade glidmedel – framför allt mineraloljebaserade såsom vaselin, även känt som petroleum jelly – har varit vanliga under lång tid.

De är tjocka, glider väl och räcker länge. De har dock om sistone fått ett oförtjänt dåligt rykte – antagligen till stor som ett led i miljöhetsen och pushandet mot alternativa energikällor.

De påstås täcka rektum och vagina med en vattenresistant och svårborttaglig hinna som gynnar bakterietillväxt och infektioner. Det finns dock inga bevis för att mineralolja skulle gynna bakterietillväxt och jästinfektioner. Detsamma kan dock inte sägas om vegetabilisk olja och vatten.

Bakterier kan växa i vegetabiliska oljor och vatten men inte i mineralolja. Mineralolja applicerad på huden motverkar de facto infektioner och om inte annat så fick de allra flesta stjärten insmord med mineralolja som bebis med bara positiva effekter som följd. Mineralolja absorberas ej av huden vilket är hemligheten bakom varför den räcker hela sexakten ut. Vegetabiliska oljor absorberas däremot av huden i olika usträckning och är därför mindre lämpade för ändamålet.

Förvisso kan oljan skada latexbaserade sexleksaker, kondomer och andra preventivmedel men det finns andra och bättre sexleksaksmaterial att kombinera med såsom silikon, glas och metall samt kondomer av polyuretan som fungerar utmärkt ihop med oljebaserade glidmedel.

Kom bara ihåg att rengöra med alkohol eller galltvål efterår för att få bort fettet från leksaken. Galltvål är även rekommenderat för att tvätta bort oljan från kroppen. Det måste också poängteras att oljebaserade glidmedel är olämpliga att använda vid oralsex då de är skadliga att inhalera och svälja.

Lämpat för: Masturbering för män, utvärtes massage, sex i dusch och badkar, analsex

Olämpligt för: Oralsex

Lämpligt sexleksaksmaterial att kombinera med: 100% Silikon, rostfritt stål, aluminium, glas, keramik (förglasad), akryl, trä (behandlat)

Kompatibla kondomer: Endast polyuretan-baserade kondomer

 

Special-glidmedel

Glidmedel kan innehålla extra ingredienser som ger smak, värme, svalka eller stickningar. Finns även i diverse kombinationer.

 

Smaksatta glidmedel

Det finns glidmedel med alla möjliga smaker. Dessa bör dock ej användas i anus eller vagina då de kan lämna irriterande och potentiellt allergena rester efter sig. Detta gäller framför allt glidmedel med glycerin / socker. Smaksatta glidmedel är normalt endast lämpliga för utvärtes bruk / oralsex.

De grundläggande ingredienserna i silikon- och vattenbaserade glidmedel är inte skadliga att svälja i små mängder men det är inget man bör vräka i sig.

Glidmedel baserade på mineralolja bör ej användas vid oralsex. Läs alltid på förpackningen eller i instruktionerna om glidmedlet är ätbart eller ej för att vara på den säkra sidan. Vi rekommenderar och säljer smaksatta glidmedel:

 

Värmande glidmedel

Värmande glidmedel värms upp till behaglig temperatur när man gnuggar in dem eller blåser på dem. Fungerar till alla typer av sex. Värmande glidmedel från kvalitetsmärken är hypoallergena och helt utan tveksamma ingredienser. Vi rekommenderar och säljer följande värmande glidmedel:

 

Svalkande glidmedel

Kylande glidmedel är inte för alla men vissa gillar sensationen. Fungerar till alla typer av sex. Kylande glidmedel från kvalitetsmärken är hypoallergena och helt utan tveksamma ingredienser. Vi rekommenderar och säljer följande svalkande glidmedel:

 

Stickande / kittlande glidmedel

Mint (mild effekt) eller menthol (stark effekt) ingår vanligen i dessa glidmedel. De hjälper att stimulera blodflödet till könsorganet för både män och kvinnor vilket ökar känsligheten. De passar dock inte för alla och nybörjare bör välja mint istället för menthol. Vi rekommenderar och säljer följande stickande / kittlande glidmedel.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här