BDSM är något det pratas om mycket och vissa älskar det och andra skulle inte kunna tänka sig något värre. Men vad är BDSM,  hur mycket vet du om BDSM egentligen och hur tar du första steget till denna fascinerande värld?

Om du fortsätter läsa här nedan kommer du att få en bra förståelse för vad BDSM betyder, vad BDSM är och hur BDSM fungerar. Här kan du även ta del av vår nybörjarguide.

 

Vad står BDSM för?

Det är ett samlingsbegrepp som står för Bondage/Diciplin, Dominans/Submission och Sadomasochism. Vissa utöver alla delar och vissa utövar endast vissa delar.

 

Vad betyder BDSM?

En övergripande förklaring för BDSM är att genom ett gemensamt samtycke så sker ett maktutbyte och ofta görs det i kombination av smärta – smärta som upplevs sexuell. Ofta går det att läsa förkortningen EPE i samband med beskrivningar om ämnet.

EPE- Erotic Power Exchange, det är helt enkelt en förkortning för maktutbytet och maktutbytet fungerar oftast så att en är dominant och den andra undergiven.

 

Vad står de olika delarna för i BDSM?

Bondage

B står för Bondage och bondage handlar om att begränsa rörelsefriheten för den undergivna och det kan ske både fysiskt och mentalt.

Några exempel på hur fysisk bondage kan ske inom BDSM är med hjälp av handbojor, rep eller gagball.  Vill du testa på bondage men har inga redskap hemma, klicka här.

Psykisk bondage handlar om att begränsa den undergivnas sinnen och det görs bland annat genom att använda ögonbindel och begränsa synen eller öronproppar och begränsa hörseln.

När ett sinne stängs av förstärks de andra och helt andra känslor och upplevelser kan uppstå.

 

Disciplin

Den andra delen som också tillhör Bondage är disciplin och handlar om styrning och kontroll, där straff och belöning kan ges vid olydnad.

Här bygger det på att antingen förlora sin kontroll eller att ta kontrollen, det som är grunden till att disciplin ska utövas och fungera är förtroendet som finns sinsemellan de båda parterna.

Tillit är såklart något som är viktigt att ha i alla delar, tillit och samtycke är grunden för allt i BDSM och sex generellt.

 

Dominans

Tredje delen står för Dominans och Submission, dominans är nog tydligt för de flesta. Det handlar om att den ena dominerar över en eller flera undergivna. Även här går det att se på fysisk och psykisk dominans.

Dominansen kan utövas genom styrka, att hålla fast i den undergivnas armar eller psykiskt genom att inte tillåta ögonkontakt.

 

Submission

Submission är motsatsen till dominant och betyder undergivenhet på svenska (översatt från engelska). Maktutbytet består som tidigare nämnt av en dominant och en undergiven.

Här tillåter den ena att bli styrd av partnern och genom en diskussion innan så kan det ske i olika grader.

Sadomasochism

Den sista delen står för sadomasochism och står för två saker, sadism innebär att ge smärta och masochism innebär att ta emot smärta.

Viktigt att veta är att det inte handlar om en ”ond” smärta utan en smärta som upplevs som tändande och sexuell, ett ömsesidigt utbyte.

Det kan handla om att bita eller piskas, piska går att göra med handen men även med olika redskap, exempelvis floggers. Här kan du hitta fler tillbehör som gör dina lekar mer spännande.

 

Hur fungerar BDSM?

Det går att både ses som en livsstil genom en eller flera partners/relationer och som något som utövas tillfälligt. Utövas det tillfälligt handlar det ofta om kortare stunder till skillnad för om det är en livsstil där hela ens vardag präglas av det.

 

Viktigt att tänka på

Det viktigaste är först och främst samtycke, BDSM är ett gemensamt beslut där ni tillsammans bestämmer reglerna. Är ni nya till BDSM kan ni ta del av vår nybörjarguide här.

Säkerhetsord/stoppord är också viktigt att ha bestämt innan ni börjar. Här kan ni använda olika ord som för olika betydelser. Exempelvis ett ord för stopp, ett för fortsätt men var försiktig och ett som innebär att allt är okej.

 

BDSM som en livsstil eller tillfälligt

Vi har pratat om BDSM som en livsstil och det betyder att BDSM är grunden för relationen, hur relationen är uppbyggd.

Vissa har det enbart som ett sexuellt utbyte och andra har det även som grunden till sin kärleksrelation. Det kan handla att som undergiven vilja behaga den man har känslor för.

Det går även att vara Switch. Vad är Switch undrar du säkert nu. Switch är när man växlar mellan rollerna som undergiven och dominant. Ofta har de olika utövarna fasta roller sen innan men någon som är switch tänder på båda rollerna och varierar sig därför emellan.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här