Vad är runka?

24

Har du hört termen runka men är inte säker på vad det innebär? Eller så vet du vad det är men vill veta mer om hur ofta man bör göra det och om det kan bli för mycket? Hur ofta ska man runka egentligen? Vi går igenom allt som finns att veta om att runka.

Det här är vad runka är, hur det påverkar din hälsa och hur man gör det bäst.

betydelse av runka

Vad är runka?

Runka är detsamma som att masturbera eller onanera, alltså är det när man har sex med sig själv. När man säger runka talar man vanligtvis om manlig onani, men i vissa fall kan ordet även användas för kvinnlig onani.

 

Vad betyder runka?

När man runkar använder man oftast handen för att smeka penisen, ollonet och pungkulorna för egen sexuell njutning. Man kan även använda en leksak för att runka. När man säger runka talar man oftast om solosex, men en partner kan även runka av en.

 

Hur ofta ska man runka?

Allt från varje dag till en gång i veckan tills aldrig anses vara helt normalt! Det finns inga regler för hur ofta man ska runka, men att runka (eller ha sex) regelbundet kan ha positiva effekter på hälsan. Du kanske också går igenom vissa perioder i livet då du runkar varje dag och andra perioder av livet när du inte runkar alls.

Fördelarna med att runka

Det finns begränsat om forskning om just att runka, men det finns nog med forskning om vilka effekter regelbundna orgasmer kan ha. Att runka regelbundet kan ha följande positiva effekter:

  • Bättre humör. När man klimaxar släpper hjärnan kemikalier som får dig att känna dig bra och förbättrat ditt humör.
  • Hälsosammare hud. Ökat blodflöde kan leda till att huden mår bättre och får den där hälsosamma lystern.
  • Mindre stress. Att runka kan vara den perfekta stressdämparen och göra det lättare att slappna av senare.
  • Mindre chans för prostatacancer. Undersökningar visar att män som ejakulerar ofta har mindre chans att få prostatacancer.

Runka

Vad händer om man runkar för mycket?

Det finns egentligen ingenting som att runka för mycket. Att runka för mycket blir bara ett problem när du anser att det är ett problem. Om du tycker att du runkar för mycket eller om det har negativa effekter på delar av ditt liv är det ett problem, men runkar du två-tre gånger om dagen och lever ditt liv precis som vanligt är det absolut inget fel med det.

Har du runkar länge, ofta eller intensivt kan du dock uppleva att din hud är lite känslig eller att du svullnar något på grund av mycket friktion. Om du upplever detta kan det vara en bra idé att du runkar mindre eller försiktigare, eller att du ser till att använda ett bra glidmedel för att minska friktion.

Om du har problem med att gå timmar på jobbet utan att runka är det också problematiskt. Du ska inte behöva gå till badrummet och runka varannan timma. Samma sak gäller om dina runkvanor har negativa effekter på relationerna i ditt liv eller du verkar tappa intresse av att göra något annat än att runka.

Hur man slutar runka för mycket

Om överdriven runkning är ett problem för dig finns det ett par saker du kan göra. Antingen kan du sluta runka helt för att vänja dig av vid vanan och sluta konstant tänka på att runka, eller också kan du sätta gränser för dig som hur mycket tid du får spendera på att runka. Det finns ingenting dåligt med att runka i sig, men som vilken sak som helst (tänk sömn, mat, etc.) är det viktigt att man har balans och att ingenting “tar över”.

 

Hur runkar man av någon?

Det första som kan vara bra att tänka på när man ska runka av någon är att någon form av glidmedel är ett måste. Har du inget glidmedel till hands fungerar ditt saliv utmärkt.

När du runkar av någon ska du tänka på att börja långsamt så att du kan bygga upp till orgasmen. Smek penisen med lätta händer, kuppa den lätt och använd långsamma rörelser till en början. När han är helt hård är det dags att göra saker lite intensivare.

För att din partner ska kunna nå klimax krävs att du har något av en rytm. Genom att omsluta och smeka din partners penis från skaftet ner till ollonet, upp och ner, bygger du upp den sexuella njutningen. Var också medveten om att ollonet, alltså huvudet på penisen är den känsligaste delen av penisen och förtjänar uppmärksamhet. Skaftet av penisen känner mest av tryck, så att “pumpa” penisen med handen kan kännas väldigt bra för honom.

Men det är också personligt hur din partner gillar att bli avrunkad. Det bästa är att experimentera och observera hans reaktioner eller att fråga om vad han tycker om. Ett annat bra alternativ är att be honom att runka av sig själv medan du tittar, så att du kan se hur han själv gör det.

Många män gillar när du leker med deras kulor samtidigt som du runkar av dem, men andra tycker inte alls om det. Prova försiktigt eller fråga om har gillar sina kulor berörda.

 

Hur runkar man skönast?

Använd dig av din fantasi

En av de viktigaste sakerna är naturligtvis din fantasi. Sexiga fantasier är åtminstone hälften av upplevelsen. Att använda porr för att fantisera är knappast nyheter för någon, men det är lätt att man blir trött på samma gamla.

Prova något nytt, eller sakta ner för att faktiskt se till att du är riktigt tänd innan du börjar runka. Ta tid att fundera på hur det skulle kännas med porrstjärnans läppar runt din kuk och hur hennes kropp skulle kännas. Låt dig själv fantisera och tändas på ordentligt väl innan du börjar runka av dig själv.

Ta hjälp av en leksak

Du kan till exempel ta hjälp av en sexleksak som en masturbator eller ett runkägg för att göra upplevelsen skönare och lägga till lite variering. Det finns dessutom penisringar du kan använda och vibratorer för män.

Prova olika glidmedel

Olika glidmedel kan göra så att saker känns helt annorlunda. När du onanerar slipper du oroa dig för att använda ett kondomsäkert glidmedel och kan istället använda precis vad för glidmedel du vill, inklusive oljebaserade glidmedel. Från värmande till silkiga glidmedel finns mycket att utforska här.

Gör saker långsamt

Det är lätt hänt att man bara runkar av så snabbt men gör man så blir det snabbt tråkigt och orgasmerna kan kännas otillfredsställande. Prova edging och att bygga upp till din orgasm långsamt för att få en intensivare klimax.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här