Vad är morgonstånd?

16

Morgonstånd är vanligt och naturligt men ändå något män tycker är pinsamt. Det finns många myter kring varför morgonstånd uppstår och om det är något dåligt eller inte. Så, är morgonstånd egentligen ett bra eller dåligt tecken? Borde man oroa sig om man får morgonstånd, eller om man inte får det? I den här artikeln går vi igenom vad morgonstånd är – och varför det händer.

morgonstånd

Vad är morgonstånd?

Morgonstånd är när man vaknar upp på morgonen och har en erektion. Det handlar inte om att man vaknar upp och är kåt på morgonen, utan handlar helt enkelt och att man har stånd direkt när man vaknar. Vanligtvis försvinner ståndet inom en halvtimma även om man inte bestämmer dig för att utlösa eller göra någonting åt morgonståndet.

Varför får man morgonstånd?

Att få stånd på natten är helt normalt och till och med hälsosamt. Medan du sover går man igenom olika sömnfaser, och under REM-sömn får killar stånd. Det har att göra med att muskler slappnar av och att blodet flödar till området. Om du sover tillräckligt kommer du troligtvis att få stånd flera gånger under natten. Vaknar du upp under REM-cykeln av din sömn kommer du helt enkelt att ha stånd.

Det är alltså inget konstigt med morgonstånd utan är ett tecken på att ditt nervsystem och reglering av din kropp fungerar som det ska. Om du plötsligt slutar få morgonstånd kan det vara ett tidigt tecken på ett hälsoproblem, erektil dysfunktion eller en biverkning av mediciner som smärtstillande eller ett antidepressivt läkemedel.

Myter om morgonstånd

Det finns en hel del myter om varför man får morgonstånd. Några av de vanligaste myterna om morgonstånd är att man får det därför att:

  • Man har snuskiga drömmar. Det är vanligt att man tror att morgonstånd beror på sexuell upphetsning under sömnen, men detta stämmer inte. Morgonstånd har sällan någonting alls att göra med kåthet.
  • Man är översexuell. Morgonstånd har som sagt lite att göra med kåthet, och inte tyder det på någon form av översexualitet. Tvärtemot är morgonstånd normalt och ett tecken på hälsa.
  • Biologiskt sätt är morgonen bästa tiden för sex. Teorin är då att män har morgonstånd därför att det ska vara bästa tiden att “para sig”, men detta är heller inte anledningen till morgonstånd. Det är dock sant att många män har mest sexlust på morgonen.

Det finns många fler myter om varför män får morgonstånd och ingen av de här myterna är sanna. Visst kan t.ex. snuskdrömmar påverka stånd på morgonen och det kan ju vara så att man vaknar upp lite sugen, särskilt om man har en partner som sover bredvid, men det är långt ifrån att vara anledningen till att de flesta män så ofta vaknar upp med stånd.

Hur blir man av med morgonstånd?

För det första ska du veta att det inte finns någon anledning att oroa dig över att du har morgonstånd. Det är helt naturligt och tyder på att du är hälsosam. Ditt morgonstånd kommer oftast att försvinna av sig självt inom en halvtimma. Självklart finns det stunder stånd kan bli pinsamt och ibland har man inte tid att vänta på att en erektion går ner, och då finns det ett par saker du kan prova för att snabbt bli av med ståndet.

En del män säger att en kall dusch hjälper dem att snabbt bli av med erektionen och det kanske kan fungera för de som har det stressigt och ska till jobbet på morgonen, ändå ska duscha och samtidigt kan passa på att bli av med morgonerektionen. Självklart är sex eller att runka alltid alternativ också om man har tid och möjlighet, men det kanske inte alltid är ett alternativ.

Ett av de bästa sätten att bli av med en erektion snabbt oavsett vart du befinner dig är att spänna en muskel, helst en stor muskel som lårmuskler. Genom att du spänner dina lårmuskel kommer blodet att flöda till dina muskler och det tar inte långt tid innan din erektion är borta.

Om du inte blir av med din morgonerektion inom 1 timma och/eller det blir smärtsamt kan det vara dags att kontakta en läkare som kan undersöka om det är något fel.

Vad beror morgonstånd på?

Som sagt var beror morgonstånd på att du vaknar under REM-cykeln av din sömn då du naturligt får en erektion. Morgonstånd verkar egentligen inte ha en praktisk anledning, men indikerar att nerver och blodflöde fungerar som det ska.

Varför har jag inget morgonstånd?

Du behöver inte ha morgonstånd varje dag för att vara hälsosam, men som en ung man är det normalt och bra att du har det i alla fall några gånger i veckan. Om du slutar få morgonstånd kan detta dock indikera att någonting är fel och du bör berätta om det för din doktor.

Vaknar man vanligtvis upp utan stånd på morgonen kan det också bero på att man helt enkelt vaknar upp under den del av sömnen då man inte får en erektion, alltså inte under REM-fasen. Då får man alltså fortfarande stånd under natten men kommer inte vakna upp med det.

Morgonstånd kan även minska med ålder, och detta är normalt och ingenting att oroa sig över. Om du upplever erektionsproblem kan du kolla in några praktiska tips för en bättre erektion här.

Hjälpmedel för att få bättre stånd

Det finns en del olika hjälpmedel man kan använda om man har problem med att få stånd. En av de bästa sakerna att göra kan ändå vara att tala med din partner om ditt problem eller din oro eftersom problem ofta är psykologiska. Om erektionsproblem kommer från ångest kan ett samtal med in partner hjälpa i sig.

Stress eller depression kan också vara anledningar till att du har problem med att få stånd. Genom att äta nyttigare och motionera tillräckligt kan du förbättra ditt stånd.

Det finns också produkter du kan köpa som kan hjälpa dig; till exempel kan man hitta erektionskrämer och tillskott som hjälper med din erektion. Det finns dessutom penisringar att köpa som kan hjälpa dig få en hårdare erektioner samt att hålla kvar erektionen längre.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här