BDSM & Bondage – Saker du kanske inte visste

1258

Bondage och BDSM tar sig allt mer in i våra sängkammare. Detta är en enkel guide om just bondage och BDSM fylld till bredden av både spännande historik och information om hur du på bästa sätt utövar och behärksar båda formerna. Bondage finns i både mjukare och hårdare varianter.

Den mjukare innehåller till exempel handbojor, en fjäder och ögonbindel, medan den hårdare kan innehålla piskor, paddlar, rep och så vidare. Är man nyfiken på BDSM och bondage, rekommenderar vi att man börjar med den mjukare varianten. I vårt sortiment hittar du diverse kompletta kit innehållande allt du kan behöva för att köra igång. Men till en början så tänkte vi ge dig en liten bakgrunds historia om de båda begreppen, och en enklare förklaring på vad just BDSM och bondage betyder och innebär.

 

Bondage

DominansBondage har funnits i århundraden, även om det inte har sett ut på samma sätt hela tiden. Under 1400-talet använde samurajer bondage, shibari, för att tygla sina fångar och göra dem oförmågna att röra sig. Shibari fick enbart läras ut och utövas av samurajer, men idag ses denna uråldriga bondageteknik som ett hantverk och en konst.

Vanlig sängkammar bondage kan bestå av ett kortare rep eller handbojor som sätts fast i sängramen, men det blir allt vanligare att även använda takkrokar för att hänga upp sina partners. När man börjar nyttja bondage, är det först och främst viktigast att båda parter är med på det och att det är på samma villkor.

Egentligen behöver man inte speciellt mycket för att börja utföra bondage, prio är något att sätta fast och/eller binda med. När man har hittat något man känner sig bekväm med, kan man sedan utöka sitt bondagesortiment. Det absolut vanligaste att börja med är ett par gamla hederliga handbojor i metall. De handbojorna vi har i sortimentet finns antingen med eller utan mjuk vaddering, och alla sorterna har säkerhetsspärrar, så de enkelt och snabbt kan öppnas.

Många använder ögonbindel i samband med handbojor, och även en kittlande fjäder är vanligt. Ögonbindeln tar bort ett av våra viktigaste sinnen, och att samtidigt bli kittlad är eggande för båda parter.

Ren bondage innehåller inget som helst våld, utan bara hinder att röra sig.

 

Dominans & Undergivelse

Dominans och undergivelse har vi runt oss hela tiden. I yrkeslivet är vi undergivna till cheferna, i vänskapskretsen har vi någon som bestämmer mer än andra och i familjelivet har vi vanligtvis någon som tar de största besluten. När det kommer till dominans och undergivelse i sängkammaren, så kan det vara raka motsatsen mot vad det är i vardagslivet.Fetish

Många som har en betydande roll i vardagen, är undergiven i sängkammaren, och förklaringen på det, kan vara att de helt enkelt slipper ta beslut och bara gör som de blir tillsagda. Många gånger märker man inte själv om man är dominant eller undergiven, då det faller sig naturligt.

I sexuell dominans och undergivelse finns det främst 3 olika positioner. Dominant (dom), undergiven (ug) och switch. Switch innebär att man enkelt anpassar sig till att vara både dominant eller undergiven, utan att på något sätt gå in i en roll, utan att det faller på plats naturligt.

Dominans och undergivelse är en stor del av sadism och masochism, där den dominante helt enkelt belönar eller bestraffar den undergivne. Vanligt sexuellt umgänge med dominans inslag innefattar inte våld i sig.

 

Sadism & Masochism

Sadism och masochism, även kallat sadomasochism och S&M, innefattar till stor del milt våld. S&M består av en dominant och en undergiven, där den dominante helt enkelt belönar eller straffar den BDSM & bondageundergivne.

Bestraffningen, som vanligtvis, egenligen inte är ett straff, består av till exempel smisk, slag med paddel eller liknande redskap, nyp av till exempel bröstklämmor och smält vax som hälls över kroppen.

Det är dock viktigt att understryka att i riktig S&M sex, njuter båda parterna!

Sadisten är den som är dominant, och det är denne som utför handlingar på masochisten, den undergivne. Sadisten njuter av att milt skada, medan masochisten njuter av att bli skadad.

Den som utför handlingar (sadisten) inom S&M benäms som “top” och den andre (masochisten) som “bottom”.

Men, bara för att man är top inom S&M, så betyder det inte att man är undergiven, man kan njuta av att  utföra slag och pisk men då bara för att man blir beodrad att göra det.

 

Fetish & Fetischism

Det enklaste sättet att beskriva fetisher och fetischism, är att den som har en fetish mer eller mindre dyrkar det som man har som fetish. Vanligast är fetischism om kroppsdelar, material och föremål som annars inte anses vara upphetsande.

De vanligaste fetisherna gällande kroppsdelar är fot- och/eller handfetish. Man blir alltså enormt upphetsad av att se, röra eller bli berörd av kroppsdelen. För många räcker det med att se kroppsdelen på bild, för att bli upphetsad. De vanligaste materialen inom fetischism är nylon, latex och läder. De som har en riktig fetish gällande material vill helst ha det med i sexuella sammanhang, som till exempel vid onani. Föremål som är vanliga är skor, klädesplagg, uniformer med mera.

Utöver det ovanstående, så finns det även fetisher gällande påhittade figurer och fantasiföremål. Till exempel vampyrfetischism. Den typen av fetish togs fram extra i ljuset genom Twilight serien.

 

Rollspel

Vi går alla in i olika roller oavsett vad vi gör och befinner oss i livet, men roller man kan gå in i under sexlekar, är lite extra eggande och spännande! Enligt statistik så är den vanligaste rollen som används i sovrummet, french maid, det vill säga tjänare.

I vårt sortiment har vi en hel drös med spännande outfits, framtagna till just rollspel som används i sängkammaren. Utöver french maid rollspel, så är är lärare och skolflicka vanligt. Men vi har också servitör/servitris, läkare/sjuksköterska, polis/militär, som är vanliga rollspels lekar. Egentligen kan man utföra rollspel inom alla yrkesroller, där det är en som är dominant och en undergiven. Som till exempel läkare och patient. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Rollspels lekar är som roligast när man har gott om rekvisita till hands, då blir det dessutom mer “verklighetstroget”. En french maid som dammar av hemmet med en fjäder dammvippa eller en sköterska med bandage och stetoskop, gör att leken faller på mer naturligt och man tar in rollen på ett starkare och självsäkrare sätt.

Varför inte överraska partnern med att servera henne/honom en god drink iförd servitör/servitris outfit, eller ta hand om sin sjuka partner iförd en sexig sköterska outfit? Ha roligt, spinn loss ordentligt och var självsäker! Ju mer spontant och självsäker man är i rollspelet, desto roligare blir det!

 

BDSM-kulturen

BondageBDSM kulturen har sett ut på hur många olika sätt som helst under en massa årtionden. Dock finns alltid grunden kvar, och lekarna handlar om samma sak. Grunden till dagens BDSM-kultur kom till 1954 genom romanen “Berättelsen om O”. Denna roman var en av de absolut första BDSM böcker som publicerats någonsin, och den skrevs av den franske författarinnan Dominique Aury, under pseudonymen Pauline Réage.

Inspirationen till romanen fick hon genom sin brevväxling med älskaren Jean Paulhan, som var en stor beundrare av Marquis de Sade, som har namngett sadismen. Romanen handlar om O, en sexuellt undergiven kvinna från Paris, som blir kedjad, piskad, brännmärkt, piercad, m.m. Kvinnans älskare, René, tar henne till Château de Roissy, där hon tränas att tjäna många olika män. Romanen översattes till svenska redan 1968, och den första filmatiseringen skedde 1975. Den senaste upplagan av boken som släpptes i Sverige, kom ut 2005.

Berättelsen om O har inspirerat många BDSM-utövare, och det gör den fortfarande. Det är genom denna roman som “o-ringen” kom till och blev en stark symbol för BDSM-utövare, och den finns över hela världen. Dagens BDSM utövare finns i alla samhällsklasser, och vissa visar det tydligt, medan andra inte visar det alls.

Idag är BDSM så mycket mer accepterat och öppet, mot vad det var för 10 – 15 år sedan. Idag går klubbar ut öppet med att vara BDSM-klubbar och många musiker har BDSM-inspirerade musikvideor. Så mer eller mindre så matas vi med BDSM-kulturen hela tiden, oftast helt utan att vi tänker på det.

På nätet finns det idag hur många BDSM inspirerade communitys, hemsidor och webshoppar som helst. Sidorna är både svenska och internationella, och handlar om allt från vilda diskussioner och workshops, till inspiration och noveller. BDSM-kulturen växte enormt i samband med att Fifty Shades-böckerna släpptes. Fler och fler, både kvinnor och män, börjar utöva BDSM hemma, och det märks enormt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här