Studie visar: Detta gör du fel i sängen

199

Vi kan i samarbete med sexologen Joan Ørting, den tidigare porrstjärnan Katja Kean och flera andra ledande experter inom ämnet, avslöja att endast 6% kvinnor får orgasm under samlag. Ett problem som forskare på University of Florida kallar ”The Orgasm Gap”.

Detta orgasmglappet visar sig i flera olika studier. Siffrorna vi hänvisar till är hämtade från studier gjorda av den akademiska tidskriften Archives of Sexual Behavior med 52 588 deltagare från USA,  Durex´s studie med 1500 kvinnliga deltagare från Belgien och Holland, samt Lovebuddy´s egen studie med 625 kvinnliga deltagare från Danmark.

Slutsatsen är att kvinnor inte är tillfredsställda i samma grad som män eftersom att de i genomsnitt får färre orgasmer än män.

  • Den första studien visade att inom heterosexuella par fick 95% män alltid orgasm under sex men endast 65% av kvinnor.
  • Andra studien visade att 20% av kvinnorna inte fick en orgasm under sex och detsamma gällde endast 2% av männen.
  • Vår studie visar samma trender, nämligen att 39% av kvinnorna får orgasm när de onanerar, jämfört med endast 6% under sex.
kvinnor får färre orgasmer

Den berömda sexologen Joan Ørting, säger ”Jag är glad för att vi nu har data, som bevisar det jag alltid trott. Det är en sådan sak som man själv går och funderar över, men inte vet om det gäller alla andra. Men det vet vi nu!”.

 

Därför får kvinnor färre orgasmer

Ledande experter på området har olika förslag på vad detta beror på:

Grunden till att kvinnor får färre orgasmer under samlag än män, har också att göra med att kvinnor inte ser orgasmen som slutmålet med sex. Det är inte det feminina sättet att se på sex. Det är väldigt maskulint att avgöra om samlag är lyckat eller inte baserat på om de fått en orgasm eller inte. Det är snarare mäns mål.

Lyckan ligger inte i en klitorisorgasm utan i att bli kåt. Vad kvinnor upplever över tid är att vi hellre vill vara kåta än att endast få en klitorisorgasm. Kvinnor vill hellre vara i ett orgasmiskt tillstånd och vilket i princip innebär att vara kåt. Det är det som lyckan grundar sig i.” säger Joan Ørting till Lovebuddy.se.

Kärlekscoachen Dorte Ravn instämmer: “Om män var mindre fokuserade på att både han och hans partner ska uppnå orgasm, så kommer deras relation att bli bättre och även innebära mer sex.

Om vi därför jämför sexologernas input med Lovebuddy.se, Archives of Sexual Behavior och Durex´s undersökningar är slutsatsen till att det är följande skäl som ligger till grund för att kvinnor får färre orgasmer än män under samlag.

  1. 1 av 3 personer vet inte vart klitoris sitter
  2. Fokus ligger på vaginal penetration (de flesta kvinnor kan få orgasm vaginalt)
  3. 28% av kvinnorna är trötta och stressade
    28% av kvinnorna slappnar inte av tillräckligt
    25% av kvinnorna blir störda under samlaget
  4. 8 av 10 kvinnor upplever smärta/obehag vid samlag
  5. Endast 12% av kvinnorna tycker att orgasmen är målet med samlaget, tillskillnad från 56% av män som sägs endast njuta av samlag om de får orgasm

Video: Så enkelt kan en kvinna få orgasm

Här nedan kan ni se en video på hur enkelt en kvinna faktiskt kan få orgasm så länge rätt område stimuleras.

Kvinnan i filmen är Katja Kean, en före detta porrskådespelerska och samtidigt som hon stimuleras så läser hon ur sin egen bok.

Katja Kean Vs. Sexlegetøj

Dela videon på din sida

Speciellt de förstnämnda (nr 1 och nr 2) tror forskaren Dr. Laurie Mintz är de som mest påverkar och därför dem som vårt samhälle behöver fokusera mest på.

The primary reason for The Orgasm Gap” between genders are our cultural ignorance and understanding of clitoral stimulation. What I´m trying to fight against is the pervasive myth that orgasms from vaginal penetration – including the g-spot – are better, more ideal, when in fact most women need clitoral stimulation to orgasm.

Det är alltså främst okunskap om klitorisstimulans som ligger till grund för orgasmglappet. De flesta tror, som tidigare nämnt, att det är vaginal penetration som är det ultimata sättet för kvinnor att uppnå orgasm.

Men det behöver inte vara särskilt svårt att uppnå orgasm, det viktigaste är att man stimuleras på rätt sätt.

kvinnor får färre orgasmerkvinnor får färre orgasmer

Så löser vi Orgasmglappet

Den data som framtagits visar att 30% av männen tror att vaginal penetration är det bästa sättet för en kvinna att få orgasm på. Detta är trots att mer än hälften av kvinnorna föredrar klitorisstimulering. Med andra ord, tror en 1 av 3 män att vaginal penetration är mest lämplig. Det är alltså en betydligt stor andel som inte vet hur man tillfredsställer sin partner bäst.

Denna okunnighet om klitoris ligger till grund för vårt utbildningssystem. Peggy Orenstein, bästsäljande författare, påpekar att den sexualundervisning som finns idag ignorerar klitoris och lär endast ut om kvinnans inre. Inte undra på att studien också visar att över 60% felaktigt trodde att klitoris endast finns inne i vaginan.

Med en sådan bristfällig sexualundervisning får vi människor att istället förlita sig på media, till exempel porr. I porr porträtteras det som att alla kvinnor kan och alltid uppnår en orgasm genom vaginal penetration, vilket i själva verket bara ett litet antal faktiskt kan.

Det har visat sig att mer sexualundervisning leder till att mer kvinnor får orgasm under onani men inte vid samlag med män. Vad är anledningen?

 

Inte tillräcklig sexualundervisning

Det är uppenbart att om man vill förändra denna världsbild i framtiden och få fler kvinnor att få orgasm, så är det mest optimala en reform av sexualundervisningen. Som Lena Stavngaard, National chef vid sex og samfund i Danmark, i samband med nyheten om att unga tror att p-piller skyddar mot könssjukdomar säger “Vi måste ge ungdomar utbildning i dessa områden”.

Naturligtvis innebär detta också att vi behöver bli bättre utbildade i förståelsen för varandras kroppar. Det kan vara ett av flera sätt för att minska skillnaderna vi ser mellan könen och därmed även förhindra den sexismen som finns, så som vi sett i MeToo och liknande rörelser.

Förutom att titta på hur den nuvarande sexualundervisningen är strukturerad, bör media och experter sträva efter att erbjuda mer informativt, sanningsenligt och lättillgängligt innehåll så att medborgarna i största allmänhet frekvent ”utbildas”.

Time Magazine har sagt att #MeToo rörelsen har som varit pågående i flera år, nu verkar ha skapat en sexrevolution angående den ojämlikhet kring orgasmer som finns.

 

Experter: Det är konsekvensen av färre orgasmer

Vi har frågat Kärlekscoachen Dorte Ravn om vad det innebär för kvinnor i ett förhållande att de får färre orgasmer än män:

”Att kunna tillfredsställa varandra sexuellt är en mycket viktig del av ett förhållande. Efterhand som vardagen tar över kan sex och det själva mekaniska utförandet hamna i fokus medan närvaro och kontakt hamnar i bakgrunden.

För många män är orgasmen den ultimata avslutningen vid sexuell aktivitet och därmed är målet uppnått och det är klart. För många kvinnor är orgasmen inte det ultimata vid samlag. Istället uppfyller hon ett stort behov av närvaro och kontakt. En kvinna upplever att hon kan ha riktigt bra sex utan att få orgasm.

DET ÄR MIN UPPFATTNING, ATT MÄN KOMMER ATT FÅ HA MYCKET MER SEX OM HAN KAN SLÄPPA SYNEN PÅ ATT HAN OCH KVINNAN HAN HAR SEX MED MÅSTE UPPNÅ ORGASM VARJE GÅNG.

Detta betyder inte att han ska sluta bry sig. Men han måste göra mer ansträngningar för att vara närvarande gällande både kontakt och den emotionella närvaron. För en kvinna kommer effekten av det bli att hon kommer kunna ge mer av sig själv och känna sig mer fri, när hon inte längre behöver fokusera på att alltid leverera en orgasm.

För studierna visar att om en kvinna alltid känner sig pressad till att alltid få orgasm vid sex så blir konsekvensen istället att hon inte vill ha sex alls. Om män slutar fokusera på det och tar vara på den emotionella kontakten kommer det att resultera i att kvinnor vill ha mer sex, istället för att känna huvudvärk, trötthet och bli avvisande. Att sluta fokusera på orgasm kan alltså leda till både mer och bättre sex.”

 

Om undersökningen

Nedan finns information om undersökningarna. Vi blev först bekanta med studierna genom Dr. Laurie Mintz och valde därefter att utföra ett test i Danmark för att se om resultatet var detsamma.

Baserat på uttalanden från sexologen Joan Ørting, kärlekscoachen Dorte Ravn och vår egen forskning fann vi att detta är ett problem även känt i skandinaviska länder.

Vi har prioriterat att ha tre olika studier från tre olika länder/kulturer och därmed kunnat ta fram ett resultat som är mer allmängiltigt eftersom alla undersökningar resulterade i samma slutsats.

 

Datainsamling

Archives of Sexual Behaviour är baserat på 52 588 amerikaner.

Durex undersökning har 1 500 deltagare från Belgien respektive Holland.

Lovebuddy.se´s undersökning innehåller 625 kvinnliga svaranden. Alla dessa har fått ett frågeformulär skickat via Facebook-grupper, Lovebuddy.se eller andra relevanta medier/forum.

 

Könsfördelning

Achives of Sexual Behaviour´s deltagare kan delas in I 26 032 heterosexuella män, 452 honomsexuella män, 550 bisexuella män, 24 102 heterosexuella kvinnor, 340 homosexuella kvinnor och 1112 bisexuella kvinnor.

Durex använde endast kvinnliga deltagare.

Lovebuddy.se´s undersökning har också uteslutande kvinnliga deltagare.

 

Åldersfördelning

Archives of Sexual Behaviour sträcker sig från 18 till 70 år.

Durex är 18 till 65 år.

Lovebuddy.se är 18 till 45 år.

 

Pressmaterial

1. Infografik till undersökningen

Dela ovanstående infografik på din sida

2. Bildcollage Katja Kean

katja kean

3. Stillbild av Katja Kean

katja kean

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här