Vad är Polymorös?

14

Polymorös… Vad betyder det egentligen? Vad är skillnaden på att och att ha ett öppet eller poly förhållande? Vare sig du känner till grunderna och vill veta mer eller inte har en första aning om vad polyamori är har du kommit till rätt ställe. Här går vi in i allt du behöver veta om att vara poly och hur det fungerar.

Polyamorös

Vad betyder polyamorös?

“Poly” är grekiskt och betyder ungefär “flera” medan amorös kommer från latinets “amor” som betyder “kärlek”. Polyamorös betyder alltså ungefär att älska flera. En polyamorös relation är en där fler än två är romantiskt och sexuellt inblandade. Det kan vara så att alla är i en relation med varandra, att båda partners har fler än en partner eller att bara en i relationen har flera partners. Att vara polyamorös brukar innebära att man inte bara har sexuella relationer med fler än en partner utan att man även är romantiskt inblandad med fler än en.

I vissa fall har man en “primär” partner, och i andra fall lägger man samma vikt på alla kopplingar i relationen. Det finns en suddig linje mellan polyamori och ett öppet förhållande, men det är inte samma sak.

Hur fungerar en polyamorös relation?

Det finns inget rakt svar på det eftersom alla relationer är olika, men en polyamorös relation innebär att man har 3 eller fler mer eller mindre likvärdiga parter i relationen. En polyamorös relation skiljer sig från en öppen relation i det att det handlar om mer än sex och man har ofta inte en primär partner.

När man går in i en polyamorös relation brukar man diskutera förväntningar och sätta upp regler. Man diskuterar ofta hur tid ska delas upp, om det finns några aktiviteter som begränsas till vissa parter och i huvud taget vad man förväntar sig. Detta kallas för överenskommelser eller kontrakt.

För att ett sådan förhållande ska fungera är det väldigt viktigt att man är ärlig med hur man känner. Avundsjuka är i stort sätt oundvikligt men genom att diskutera i förväg kommer båda kunna hantera situationer och lösa konflikter mycket bättre när de väl uppstår.

Hur vet jag om jag är polyamorös?

Om du sedan ung ålder har upplevt att du är kär i flera människor samtidigt skulle det kunna hända att du är polyamorös. Om du känner att en enda partner inte är helt rätt för dig–och det inte har att göra med något annat som en rädsla för intimitet eller att bli övergiven–skulle du kunna vara polyamorös.

Polyamorös och Monogam

Kan man vara i en relation om en är polyamorös och den andra är monogam? Ja, det kan man… men många upplever att det blir väldigt krångligt. Man kan ha ett hälsosamt förhållande även om man inte är samma på så sätt, men det kan bli svårt.

För en del som identifierar som polyamorösa är det svårt att vara monogam, eller så är den delen av sig själv helt enkelt inte någonting man vill uppoffra. En del som är monogama kan leva med någon som har flera partners, medan det inte alls fungerar för andra. Hur man bestämmer sig för att göra beror på individerna, och det kan hända att man behöver justera överenskommelser ofta allt eftersom livet ändras.

Hur funkar en öppen relation?

Polyamorös är en term som kan användas för att beskriva alla relationer som involverar mer än två, men när man säger poly menar man oftast inte alls samma sak som en öppen relation. Beroende på relationerna kan de två kan se väldigt lika ut. Swingers är exempel på en typ av öppet förhållande.

I en öppen relation kan det vara så att man får bli förtjust i en utomstående partner så länge man inte blir mer kär i hen än man är i sin partner. Det kan fungera nästan likadant när man är i ett polyamoröst förhållande med en primär partner. Ofta är ett förhållande öppet eftersom ett par planerar att stanna ihop med vill öka göra sexlivet mer spännande tillsammans och med andra.

Skillnaden mellan polyamori och en öppen relation är att en öppen relation handlar om ett traditionellt par där partners får ha sexuella relationer (eller även ibland romantiska) med parter utanför den primära partnern, men det handlar alltså inte om att flera är i en relation tillsammans eller om att man har fler än en partner. Öppna relationer ser ofta annorlunda ut men det är vanligt att man bara ska ha sexuella relationer med andra partner och fortfarande är exklusivt romantiskt inblandad med den primära partnern.

Polyamorös handlar om att ha mer än en partner

Det finns flera olika sätt man kan vara monogamist. Det finns vad som kallas för emotionell eller känslomässig monogami, fysisk eller sexuell monogami, finansiell monogami, social monogami och aktivietsmonogami. Funderar du på en polyamorös relation kan det vara bra att diskutera alla dessa aspekt med alla som är inblandade. Ni bör också bestämma om någon av er har en “primär” partner.

FAQ: Vanliga frågor om polygami

Är polyamorösa förhållanden lagliga?

Ja, polyamorösa förhållanden är lagliga i Sverige och stora del av världen. Polygami, alltså giftermål med fler än en, är dock inte lagligt i de flesta länder, inklusive Sverige. Det är dock vanligare att ha polygam familj eller en polygam relation i en del andra länder.

Kan man sluta vara polyamorös?

Ja och nej. Det är otroligt att någon kommer att ändras på det sättet att de inte längre kan bli kära i två människor samtidigt, men det är inte ovanligt att någon som är polyamorös inte lever ut en polyamorös livsstil.

Det är dock inte ovanligt att någon som är polyamorös väljer att vara i ett monogamt förhållande för sin partners, familjs eller barns skull.

Är det normalt att vara polyamorös?

Polyamori är inte normen i vårt samhälle, men det betyder inte att det inte är normalt. Man kan ha ett hälsosamma och tillfredsställande relationer som polyamorös. Alla relationer har dock utmaningar, och självklart riskeras det bli mer utmanande när fler parter är inblandade.

Är att vara polyamorös och polysexuell samma sak?

Nej, de två är helt orelaterade! Polyamorös handlar om att man känner romantiska känslor för fler än en, medan polysexuell handlar om att man är attraherad till fler än ett kön.

Är polyamorösa relationer hälsosamma?

Precis som med alla typer av relationer finns det både hälsosamma och ohälsosamma polyamorösa relationer. Det viktigaste för att en relation ska fungera och vara hälsosam är kommunikation, respekt och ärlighet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här