Vad är Monogamt?

14

Du kanske har hört termer som monogam och polyamorös och är förvirrad över vad poly och monogam betyder och vad skillnaderna mellan de olika koncepten är. Är du nyfiken på vad det betyder att vara monogam och vill veta mer har du kommit helt rätt. Här diskuterar vi vad det betyder och skillnader mellan monogami, polyamori och öppna relationer.

monogamt förhållande

Vad betyder monogamt?

Ordet monogami kommer från grekiska och är en kombination av “mono”, som ungefär betyder “ensam”, och “gamos” som betyder “äktenskap”. Monogami betyder alltså att man bara har en partner. Monogami kan betyda att man bara har en partner under hela livstiden, men när man talar om monogami i dagsläget menar man oftast att man bara har en partner i taget. Alltså kan man vara med en ny partner om man bryter upp eller någon dör.

Vad är ett monogamt förhållande?

Ett monogamt förhållande är den klassiska typen av relation man tänker på när man föreställer sig ett förhållande; två individer som dejtar exklusivt och inte har sexuella eller romantiska relationer med någon annan än varandra. Ett monogamt förhållande kan vara heterosexuellt eller homosexuellt eller till och med asexuellt. Det kan vara sexuellt eller känslomässigt, men är oftast båda två, och det handlar helt enkelt om att man bara har en partner åt gången.

Hur vet jag om jag är monogam?

Om du vill ha en enda partner och känner att du bara kan vara kär i en person samtidigt är du monogam. Har du däremot varit kär i flera personer samtidigt och egentligen skulle gilla att ha fler än en partner kan det hända att en polyamorös livsstil skulle passa dig bättre.

Olika definitioner av monogami

Även om ett par är i en monogam relation kan det uppstå en hel del förvirring om vad som egentligen gäller för en monogam relation. Olika individer har olika uppfattningar och förväntningar om hur en exklusiv relation ska se ut.

Till exempel förväntar man sig att en partner inte ska ha sexuella relationer med någon annan – men vad räknas som sexuella relationer? Är det okej att gosa med en vän? Kan man träffas ensam med en vän av andra könet? Gäller samma saker om det är ett ex eller någon man är attraherad till? Det är lätt att det blir missförstånd och att någon känner sig lurad eller sviken. Två personer kommer alltid ha något olika åsikter och förväntningar.

Därför är det viktigt att man, även om båda går in i relationen monogamt, kommunicerar tydligt vad man förväntar sig, vart gränser går och vad som är okej och inte okej. Tydlig kommunikation är viktigt i alla relationer.

monogami

Skillnaden på monogam och polyamorös

Monogami och polyamori är i stort sätt motsatser av varandra. “Poly” betyder flera, och polyamorösa relationer handlar alltså om att man har mer än en partner åt gången. Det handlar oftast om romantiska, känslomässiga och sexuella relationer, till skillnad från t.ex. swingers där man bara har sex utan känslor utanför äktenskapet.

Det är viktigt att notera att man tydligt måste kommunicera och respektera varandras gränser både inom polygami och monogami. Polygami handlar INTE om att vara otrogen, utan att båda parterna är med på att det är okej att ha fler än en partner. Ibland är det 3 eller fler personer som alla är i en relation med varandra, och annars är det så att man har flera partners.

Normen i vårt samhälle är monogami, och tyvärr upplever man ofta fördomar som polyamorös eftersom de flesta inte förstår eller vet nog om denna typen av relation. Här kan du läsa mer om polyamori.

Är en öppen relation monogam eller polyamorös?

Man kanske egentligen inte kan kalla en öppen relation varken för monogam eller polyamorös eftersom det varken handlar om att älska fler än en eller att hålla sig till bara en partner. I en öppen relation är man ett par men låter sin partner ha sexuella relationer med folk utanför relationen.

Det är inte ovanligt att ett par först är monogamt och sedan väljer att öppna upp. Detta kan hända i fall då man är tillsammans länge och älskar varandra men samtidigt vill hitta lite mer spänning i sexlivet. Om det finns nog med tillit och ärlig kommunikation kan en öppen relation till och med stärka och återskapa gnistan i relationen, men det är tyvärr heller inte ovanligt att det slutar med att någon blir sårad om man väljer att öppna en relation.

De 5 olika typerna av monogami

Fysisk monogami

Ett strikt monogamt förhållande är alltid fysiskt monogamt. Detta innebär att paret bara har sex med varandra och gör man någonting sexuellt med någon annan skulle det vara att vara otrogen. Alla par har olika definitioner på vad som är en sexuell aktivitet, så det är bra att diskutera med en partner även om man är i en monogam relation.

Känslomässig monogami

Känslomässig monogami betyder att man bara ska ha en känslomässig och romantisk koppling till den primära partnern. Är man känslomässigt monogam men inte sexuellt kan det lätt bli krångligt eftersom det är svårt för många människor att helt separera det fysiska och känslomässiga.

Finansiell monogami

Om man är t.ex. gift är det vanligt att man delar bankkonto. Då har man pengarna tillsammans, och finansiell monogami innebär att man inte får spendera dessa pengar på en annan. Ett exempel kan vara att om man i en öppen relation är på en bar med någon men är finansiellt monogam ska man inte betala för deras dricka eller liknande.

Social monogami

Social monogami betyder i stort sätt att enligt resten av världen tillhör de två bara till varandra. Man går till exempel till bröllop tillsammans, introducerar bara varandra för familjen, och så vidare. Social monogami kan göra det lättare för själva paret och familj eftersom man kan slippa förklara hur relationen fungerar för andra.

Aktivitetsmonogami

Aktivitetsmonogami handlar om att vissa aktiviteter är begränsade till det primära paret. Aktivitetsmonogami är vanligt om man är i en öppen relation där sex på utsidan tillåts; man kanske får gå till en bar tillsammans med en annan partner, t.ex., men inte får ta dem till ett café.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här